Contact Linkuri utile

Scurt istoric

CONCURSUL  NAȚIONAL

                                  „The CLOCK-TOWER SCHOOL”
                                                                                                                                                                     

         Prima ediție a acestui concurs a avut loc în anul 1998 la ȘCOALA  ,,TAKE IONESCU ” din Râmnicu Vâlcea, la inițiativa profesorului de matematică SMĂRĂNDOIU ȘTEFAN.
         Școala “Take Ionescu” este cea mai veche școală națională din Râmnicu Vâlcea, luând ființă la

1 mai 1832. Școala s-a deschis în casa profesorului Dimitrie Serghiade. În anul 1843  s-a terminat construcția unui local nou pe un teren donat de medelnicerul Alecu Bujoreanu. Ulterior a devenit Școala Nr.1 de Băieți (azi, Muzeul Județean de Istorie). În 1864 ia ființă și o școală de fete care, ulterior, se mută în local propriu în strada Traian, vizavi de Școala de Băieți, pe un teren donat de boierul Ioniță Temelie, drept pentru care, o perioadă se numește Școala primară de fete « Ioniță Temelie». La 1 septembrie 1956, cele două școli vecine, separate doar de strada Traian, se unifică.   
         De-a  lungul timpului, a avut mai  multe  denumiri: Școala Cu Ceas , Școala „Take  Ionescu”, Școala Generală Nr.1, Școala „I.L. Caragiale”.

         În localul situat la vest de Calea lui Traian era o mică sală de sport, iar în cel situat la est de Calea lui Traian erau atelierele, astfel că deseori elevii traversau strada dintr-o parte în alta. Deoarece au avut loc câteva accidente, autoritățile locale au propus Consiliului Profesoral să cedeze spațiul situat la vest și să primească la est un spațiu echivalent, urmând să devină școală pilot, cu bazin de înot, sală de sport, ș.a.m.d. Consiliul profesoral a votat propunerea și o parte din promisiuni au fost onorate mai târziu.

          În prezent unitatea de învățământ a revenit la denumirea de Școala „Take Ionescu” și, din 1977, funcționează în actualul local.
          Deși și-a schimbat deseori  numele, și-a  păstrat  renumele!

          A rămas în memoria râmnicenilor, mai ales ca „Școala  Cu  Ceas”, deoarece, în anul 1896, meșteri din Sighișoara au montat pe frontispiciul școlii un ceas adus din Austria și multă vreme a fost singurul ceas din oraș.

         De aceea  concursul a primit denumirea  „LA  ȘCOALA  CU  CEAS” .
          Luând  în calcul dorința elevilor de a se întrece și la alte discipline, concursul a căpătat o amploare deosebită,  incluzând și probe de Limba și literatura română, Limba engleză, Istoria  românilor și, respectiv, Geografia României.
          La  ediția  a X-a, în 2007, au participat elevi din  peste 30 de județe ale țării, iar la matematică au  participat și loturile de  juniori și seniori din România, precum și loturi din Serbia și Bulgaria:
-        1.600  de  elevi  la  proba  de  matematică;
-        1.040  de  elevi  la  proba  de  Limba și literatura română;
-         600  de  elevi  la  proba  de  Limba  engleză;
-        140  de  elevi  la  Istorie / Geografie.
         Bucurându-se de o participare foarte numeroasă, concursul se constituie într-o probă de foc  înaintea olimpiadelor naționale.
          Începând cu anul 2008, concursul se desfășoară în două etape:
Concursul Național Interdisciplinar “La Școala cu Ceas” ce are loc la sfârșitul celei de-a doua săptămâni din an și cuprinde probele de Limba și Literatura Română, Limba Engleză, Istoria Românilor și Geografia României, respectiv, Concursul de Matematică cu participare internațională “The Clock-Tower School” ce se desfășoară în luna martie, la două săptâmâni după etapa județeană a Olimpiadei de Matematică.
          În iunie 2010 a avut loc a XIV-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori la
Râmnicu Vâlcea și Băile Olănești, prilej cu care s-au legat prietenii cu elevii și profesorii din țările participante.
           Începând cu ediția din anul 2011, au participat delegații din: Bulgaria, Philipine, Indonesia și Republica Moldova
.