Contact Linkuri utile

Scurt istoric

CONCURSUL  NAÈšIONAL

                                  „The CLOCK-TOWER SCHOOL”
                                                                                                                                                                     

         Prima ediÈ›ie a acestui concurs a avut loc în anul 1998 la ȘCOALA  ,,TAKE IONESCU ” din Râmnicu Vâlcea, la iniÈ›iativa profesorului de matematică SMÄ‚RÄ‚NDOIU ȘTEFAN.
         È˜coala “Take Ionescu” este cea mai veche È™coală naÈ›ională din Râmnicu Vâlcea, luând ființă la

1 mai 1832. Școala s-a deschis în casa profesorului Dimitrie Serghiade. În anul 1843  s-a terminat construcÈ›ia unui local nou pe un teren donat de medelnicerul Alecu Bujoreanu. Ulterior a devenit Școala Nr.1 de BăieÈ›i (azi, Muzeul JudeÈ›ean de Istorie). În 1864 ia ființă È™i o È™coală de fete care, ulterior, se mută în local propriu în strada Traian, vizavi de Școala de BăieÈ›i, pe un teren donat de boierul Ioniță Temelie, drept pentru care, o perioadă se numeÈ™te Școala primară de fete « Ioniță Temelie». La 1 septembrie 1956, cele două È™coli vecine, separate doar de strada Traian, se unifică.   
         De-a  lungul timpului, a avut mai  multe  denumiri: Școala Cu Ceas , Școala „Take  Ionescu”, Școala Generală Nr.1, Școala „I.L. Caragiale”.

         În localul situat la vest de Calea lui Traian era o mică sală de sport, iar în cel situat la est de Calea lui Traian erau atelierele, astfel că deseori elevii traversau strada dintr-o parte în alta. Deoarece au avut loc câteva accidente, autoritățile locale au propus Consiliului Profesoral să cedeze spaÈ›iul situat la vest È™i să primească la est un spaÈ›iu echivalent, urmând să devină È™coală pilot, cu bazin de înot, sală de sport, È™.a.m.d. Consiliul profesoral a votat propunerea È™i o parte din promisiuni au fost onorate mai târziu.

          În prezent unitatea de învățământ a revenit la denumirea de Școala „Take Ionescu” È™i, din 1977, funcÈ›ionează în actualul local.
          DeÈ™i È™i-a schimbat deseori  numele, È™i-a  păstrat  renumele!

          A rămas în memoria râmnicenilor, mai ales ca „Școala  Cu  Ceas”, deoarece, în anul 1896, meÈ™teri din SighiÈ™oara au montat pe frontispiciul È™colii un ceas adus din Austria È™i multă vreme a fost singurul ceas din oraÈ™.

         De aceea  concursul a primit denumirea  „LA  ȘCOALA  CU  CEAS” .
          Luând  în calcul dorinÈ›a elevilor de a se întrece È™i la alte discipline, concursul a căpătat o amploare deosebită,  incluzând È™i probe de Limba È™i literatura română, Limba engleză, Istoria  românilor È™i, respectiv, Geografia României.
          La  ediÈ›ia  a X-a, în 2007, au participat elevi din  peste 30 de judeÈ›e ale țării, iar la matematică au  participat È™i loturile de  juniori È™i seniori din România, precum È™i loturi din Serbia È™i Bulgaria:
-        1.600  de  elevi  la  proba  de  matematică;
-        1.040  de  elevi  la  proba  de  Limba È™i literatura română;
-         600  de  elevi  la  proba  de  Limba  engleză;
-        140  de  elevi  la  Istorie / Geografie.
         Bucurându-se de o participare foarte numeroasă, concursul se constituie într-o probă de foc  înaintea olimpiadelor naÈ›ionale.
          Începând cu anul 2008, concursul se desfășoară în două etape:
Concursul NaÈ›ional Interdisciplinar “La Școala cu Ceas” ce are loc la sfârÈ™itul celei de-a doua săptămâni din an È™i cuprinde probele de Limba È™i Literatura Română, Limba Engleză, Istoria Românilor È™i Geografia României, respectiv, Concursul de Matematică cu participare internaÈ›ională “The Clock-Tower School” ce se desfășoară în luna martie, la două săptâmâni după etapa judeÈ›eană a Olimpiadei de Matematică.
          În iunie 2010 a avut loc a XIV-a ediÈ›ie a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori la
Râmnicu Vâlcea È™i Băile OlăneÈ™ti, prilej cu care s-au legat prietenii cu elevii È™i profesorii din țările participante.
           Începând cu ediÈ›ia din anul 2011, au participat delegaÈ›ii din: Bulgaria, Philipine, Indonesia È™i Republica Moldova
.